Verlenging salderingsregeling tot 2023

Onlangs werd bekendgemaakt dat de belangrijkste subsidieregeling voor zonnepanelen voor particulieren én zakelijke gebruikers – de salderingsregeling – is verlengd tot 2023. Daarmee blijft deze regeling drie jaar langer van toepassing dan oorspronkelijk voorzien. Wat betekent dat voor de solarbranche en wat volgt er na 2023? In deze blog gaan we daar op in.

Deze verlenging brengt een hoop rust op de markt en de garantie dat de terugverdientijd op zonnepanelen aantrekkelijk blijft. Mede ook door de stijgende opbrengsten per m2 zonnepaneel wordt het de komende jaren voor huishoudens eenvoudiger om met zonnepanelen te voorzien in hun gehele elektriciteitsbehoefte.

Vanaf de invoering in 2004 is de salderingsregeling bedoeld als overgangsregeling tot het moment dat de techniek zo ver gevorderd is, dat een pv-installaties rendabel is zonder subsidie. Door het gebruik van zonnepanelen voor kleine verbruikers (particulieren en mkb) aantrekkelijk te maken, ontstaat een serieuze markt voor zonnepanelen en worden productenten aangemoedigd hun producten te verbeteren en prijzen te verlagen.

Nu, vijftien jaar verder, zijn zonnepanelen veel goedkoper en hebben ze een veel hoger rendement. Ook is opslagtechnologie veel verder, waardoor stroom die overdag is opgewekt straks ook ’s nachts kosteneffectief gebruikt kan worden. Op dit moment is een investering in opslag nog niet voor alle consumenten interessant, maar dat moment nadert wel snel.

 

Hoe werkt salderen tot 2023?

Dankzij de salderingsregeling profiteren consumenten en bedrijven (aansluiting tot en met maximaal 3 x 80 A) van álle stroom die ze zelf opwekken. Zonder salderingsregeling wekken zonnepanelen op piekmomenten veel meer stroom op dan op dat moment daadwerkelijk wordt verbruikt, terwijl ze ’s nachts en in de winter geen of onvoldoende stroom opwekken voor eigen gebruik.

De salderingsregeling staat gebruikers toe om het te veel aan opgewekte stroom op piekmomenten in te zetten op dalmomenten. Zo betalen gebruikers niet voor netstroom die ze op dalmomenten afnemen van hun energieleverancier, zolang deze hoeveelheid het overschot op piekmomenten niet overtreft.

 

Wat gebeurt er na 2023?

De salderingsregeling wordt vanaf 2023 tot 2031 afgebouwd naar nul. Vanaf dan bestaat de enige compensatie voor het overschot aan geproduceerde stroom uit de vergoeding die voor het terugleveren ontvangen wordt. Die vergoeding is vrijwel zeker lager dan de kostprijs van netstroom en dus minder aantrekkelijk dan de huidige salderingsregeling. Echter zorgt verbeterde opslagtechnoologie tegen die tijd voor een beter behoud van de opgewekte stroom, waardoor gebruikers zelf meer profiteren van de door hen zelf opgewekte stroom.

Extra voordelig inkopen?

Bekijk onze speciale aanbiedingen! OP = OP

Bekijk aanbiedingen

Moment...

Het product is succesvol toegevoegd aan uw winkelwagen.


Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
  Bezig met laden...