Aansluiting connectoren zonnepanelen regelmatig oorzaak van dakbranden

In 2018 zijn er zo’n 21 dakbranden gemeld die in verband staan met zonnepanelen. Het betreft hier voornamelijk woningen, soms nog niet eens opgeleverd. Het gaat hier deels om niet deskundig installatiewerk. Maar ook in het gebruik van verschillende connectoren, verkeerde montage of door verkeerde producten met elkaar te combineren. In handleidingen en/of trainingen wordt erop gewezen een goed merk connector te kiezen.

Om problemen met omgangsweerstanden en een smeltende connector voor te zijn, komt het er in de praktijk op neer zoveel mogelijk gebruik te maken van hetzelfde merk connectoren. Het doorlussen van de panelen is meestal geen probleem alleen als het op een punt komt van aansluiting meerdere panelen op een rij. De installateur dient dan een DC-verlengkabel te kopen of zelf maken met naar alle waarschijnlijkheid het koppelen van verschillende merken connectoren. Dit is het punt waar het mis kan gaan. Fabrikanten zouden bij de levering van zonne panelen een setje contrastekkers kunnen leveren zodat het binnen een merk blijft.

Ook is geconstateerd dat bij indaksysteem waarbij zonnepanelen direct op de isolatielaag geinstalleerd worden en niet op de dakpannen, dakbranden zich vaker voordoen. Bij het doorsmelten van de collectoren die direct op het isolatie materiaal liggen.

Verzekeringtechnisch blijft de prangende vraag dat als door het verbinden van twee verschillende merken door de installateur een uitslaande brand ontstaat, de installateur verantwoordelijk kan worden gesteld.

Volgens Frank Bakker de voorzitter NEN-commissie NEC 82 zonne energie systemen zijn bewustwording en opleiding de sleutelwoorden om de kwaliteit van installaties van de pv-systemen beter te kunnen gaan garanderen.

ESTG organiseert samen met onze partners op 14 februari a.s. het “ Brandveiligheidsevent” met o.a. de brandveiligheidseisen waaraan een installatie dient te voldoen. Tijdige aanmelding voor deelname is aan te bevelen. Dit kan via het formulier op onze website.

Extra voordelig inkopen?

Bekijk onze speciale aanbiedingen! OP = OP

Bekijk aanbiedingen

Moment...

Het product is succesvol toegevoegd aan uw winkelwagen.


Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
  Bezig met laden...